Швейцарски учени откриха метод за предотвратяване образуването на метастази, които усложняват противораковото лечение и

...
Швейцарски учени откриха метод за предотвратяване образуването на метастази, които усложняват противораковото лечение и
Коментари Харесай

Откриха метод за предотвратяване образуването на метастази

Швейцарски учени откриха способ за попречване образуването на метастази, които усложняват противораковото лечение и утежняват прогнозите за здравословното състояние на пациента. Ключова роля в метода имат съединението активин В и рецепторът ALK7, написа Българска телеграфна агенция.

В рамките на експерименти специалисти от Швейцарския федерален технологичен институт в Лозана употребявали миши модел на невроендокринен рак на панкреаса и рак на млечната жлеза. Оказало се, че съществуването на рецептора ALK7 е обвързвано с по-малка възможност от рецидив на болестта.

При това развиването на метастази било потиснато при висока централизация на ALK7.

Активин В и рецепторът ALK7 участват в сигнални пътища, които принуждават раковите клетки да навлязат във фаза на програмирана смърт - апоптоза. До активиране на рецептора се стига при свързването му с активин В.

Известно е, че активините, в това число активин В, играят роля за контролиране на растежа и разпространяването на клетките, за метаболизма, за гарантиране на имунния отговор и контролиране на менструалния цикъл.

Учените считат, че са нужни спомагателни проучвания, с цел да може въз основа на получените резултати да се разработят нови противоракови терапии
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР